PLACKI Z CUKINII – przepis.

Placki z cukini czyli pyszny, lekki i zdrowy obiad!

Uwielbiam gotować, a jeszcze bardziej uwielbiam jeść. Niestety, nie często mam czas na przyrządzanie dań które uwielbiam, a na co dzień ratuje się szybkimi rozwiązaniami. Rano wstaje, jem szybko śniadanie, pędzę do pracy, drugie śniadanie (musli z jogurtem), obiad kupiony na mieście, przekąska w formie owocu, a dopiero kolacja jest przygotowywana na spokojnie…i to też nie zawsze, bo gdy idę na siłownie po pracy, czyli na 20, to wracam około 23.
I tak schodzi cały dzień…cały tydzień.
Przez wakacje dziękuje Bogu za wolne weekendy, bo tylko wtedy jestem w stanie odsapnąć, nadrobić wpisy, zrobić generalne porządki w domu, czy po prostu gotować.
Za to teraz gdy miałam urlop, byłam w stanie wyżyć się kulinarnie i przygotować wszystko to, co miałam zrobić od dawna! Oczywiście, lubię proste, smaczne, lekkie i zróżnicowane dania, a takie właśnie są Placki z cukinii.

Placki z cukinii
Alternatywa dla dosyć ciężkich placków ziemniaczanych. W dodatku, dają nam większe pole do kombinowania z dodatkami. Cukinie są lekkostrawne, zawierają potas, żelazo, magnez, betakaroten i witaminę C, A, K, PP i B1 – czyli samo zdrowie. Placki z cukinii idealnie sprawdzą się dla osób na diecie – wystarczy zamienić mąkę pszenną na graham lub pełnoziarnistą, a zamiast na oleju, smażyć na oleju kokosowym. Ja akurat wole wersję ”mniej zdrową” czyli standardową z mąką pszenną, z tym, że smażę na oleju kokosowym. a z racji, iż nie jestem na diecie tylko jem regularnie i ćwiczę, to mogę sobie na to pozwolić.
Placki z cukinii podaje zazwyczaj z sosem tzatziki, łososiem wędzonym, szpinakiem smażonym z czosnkiem, lub po prostu rukolą i pomidorami. Macie tutaj wolną rękę, gdyż pasuje do nich praktycznie wszystko! Ja zazwyczaj na każdego placka daje inne dodatki…przepysznie!

Placki
Składniki ( porcja dla dwóch osób ):

2 cukinie
1 cebula
2 łyżki mleka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
garść świeżej bazylii
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
olej, oliwa, lub olej kokosowy do smażenia.

Sos tzatziki
Składniki :
1 jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
1 ogórek
świeży koperek
sól, pieprz.

Przygotowanie placków:
1. Cukinie należy umyć i osuszyć.
2. Ścieramy cukinie na tarce o dużych oczkach.
3. Delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby puściły wodę.
4. Kroimy cebule w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia.
5. Odsączamy wodę ze startej cukinii. Ja to robię ręcznie.
6. Dodajemy mąkę, jajka, mleko, bazylie, sól, pieprz i cebulę.
7. Dokładnie mieszamy przygotowaną masę.
8. Na dobrze rozgrzanym oleju, oliwie, oleju kokosowym formujemy jednego placka i smażymy – po to smażymy jednego placka, by sprawdzić czy jest dobrze doprawiony. Jeżeli wszystko jest okej, smażymy resztę. 🙂

Placki z cukinii
Przygotowanie sosu tzatziki: 
1. Ogórki myjemy, osuszamy i obieramy – najlepiej niedokładnie, aby zostało troszkę zielonego koloru ze skórki.
2. Solimy delikatnie, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby puściły wodę.
3. Odsączamy wodę puszczoną przez ogórki.
4. Dodajemy jogurt, sól, pieprz, posiekany koperek, czosnek i mieszamy.
5. Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki aby się ”przegryzło” 🙂

Sos tzatziki do placki z cukinii
I  voilà 🙂 
Smacznych placków z cukinii!
Dajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło!

 

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JustynaNatalia MamisKasia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Justyna
Gość
Justyna

Mimo ze nie mieso -brde musiała kiedyś spróbować Tylko dużo roboty 🙁

Kasia
Gość
Kasia

Mmm brzmi pysznie, czekam na opinie jak Ci wyjdzie na mące pełnoziarnistej 🙂